Råfodring - BARF - kød og ben

Råfodring eller BARF står for Bones And Raw Food - Ben og Rå Føde, Biological Appropriate Raw Feeding (Food). Som du ser, kært barn mange navne, som i bund og grund går ud på ét. Ben og rå føde er nemlig "biological appropriate" - biologisk passende for en hund med rovdyrmave.

 

Vores filosofi er at give så naturligt foder som muligt og så lidt forarbejdet som muligt.

At råfodre sin hund ser vi som en god investering. Vi tror på, at vi får gladere hunde, mætte hunde og bestemt meget sundere hunde af at fodre med råt. Vi tror på, man får sig en hund, der lever længere og ikke får alle de livsstilssygdomme, som den moderne hund lider af; tarmproblemer, nyreproblemer, tandsten, kræft, skæve ben, allergi etc. - og er det ikke det, enhver hundeejer ønsker for sin hund? Altså en hund, der lever sundere og længere?

Det er værd at overveje ik?

lad mig stille et spørgsmål. Hvordan har hunden overlevet mindst 30.000 år (med os) uden tørpiller?

 

Hvad har den levet af før industrien i 1970'erne fandt på at bruge affaldsmad fra restauranter og slagterier som tørpiller? Tørpiller er ofte restemad, ofte kun biprodukter (fx. kyllingefjer/næb mv) og tilsat ting hunden slet ikke kan fordøje. Alt koges sammen til en grå masse, der tilsættes farve- og smagsstoffer, sprøjtes med smagfuldt fedt og tilsatte vitaminer. Massen er kogt til både uigenkendelighed og nærmest flad næringsværdi.


En fodringsmetode, der kun har eksisteret i 45 år vs. 29.550 år - ca. Jeg vil påstå det er tørpillerne, der er "mærkeligt" mad. :-) Råfodring er helt naturligt, det er det vores hunde er skabt af, det er derfor de er til! Og det er helt sikkert det, de har bedst af.
 

 

Til den, der der vil udfordres eller selv sammensætte sin hunds menu, bruger vi simple, nemme-at-følgw-madplaner, der er sammensat så tilpas varieret udfra de forskellige vitaminer/mineraler, der er i de forskellige kødtyper - og grøntsager/olier. Vi lover ikke, at din hund aldrig bliver syg, men garanterer en gladere hund, flottere pels, mindre lort, flottere tænder (= årlig besparelse på 2000 +)

Hvorfor fodre med råt?Hundens fordøjelsessystem er anatomisk identisk med en ulvs og fætre/kusiner af hundefamilien, fortælles det af eksperter. Ulve, dingoer og andre af "hundefamilien" spiser råt. Kød, knogler og brusk samt æg, frugt, urter og rødder (grøntsager). Nogle påstår det kun er i form af vommen fra byttedyrerne, men sikkert er det, at de i naturen spiser bær/urter og rødder og det samme ville vores hunde gøre, hvis de selv kunne bestemme og levede i det fri. Ja vores hunde gør det såmænd selv om de ikke lever i det fri. De guffer både gulerødder, bønner og bær fra haven.


At de så er tamme og på mange måder ikke har helt samme adfærd som en ulv, dingo etc. har intet med dens anatomi at gøre.En hund har tænder, der er beregnet til at flå (kød) og sluge. Den drøvtygger ikke og har dermed heller ikke fordøjelsesenzymet amylase i spyttet. Og har stort set ingen smagsløg. Til sammenligning kan vi bruge en ko og en hest. De har flade tænder og tygger og tygger og tygger og det er fordi, at grøntsager skal kværnes godt for at kunne fordøjes.Drøvtyggere, herunder mennesket, danner rigelige enzymer (amylase) til at nedbryde kulhydraterne fra grøntsagerne og korn. De fordøjer dermed ikke så nemt kulhydrater, da de jo flænser, flår og sluger og ikke kværner. Og den mængde de kan nedbryde, sker i tyndtarmen.

Nogle grøntsager foretrækker de dog, og det ville de også spise, hvis de selv skulle bestemme.

Nogle barfforhandlere taler varmt for at grøntsagerne enten skal blendes, for at nedbryde cellevæggen eller flages og tørres, så det dermed bliver nemmere for hunden at fordøje kulhydraterne fra grøntsager. Jeg har her endnu til gode at finde nogle fakta om netop dette. Det synes at være postulater. Ved selvsyn observerer jeg vores hunde spiser rå grøntsager og de kommer ikke hele ud.

Jeg er personligt i tvivl om denne påstand, da hunde og ulve jo netop selv finder grøntsager og bær i naturen og spiser dem med velbehag. Det giver ikke mening på den ene side at argumentere for råfodring ved at sige, at "hvis hunde kunne vælge selv, ville de vælge råt" og så på den anden side påstå, at grøntsager ikke er af betydning for dem, når de nu selv vælger det! Men vi ved, at når vi koger grøntsager, så nedbrydes stivelsen/kulhydraterne og bliver dermed nemmere at optage for hunden, der jo ikke har meget amylase af gøre godt med.

 

Hunden kan selv danne c-vitamin og behøver da ikke frugt og grønt for at tilføre sin krop dette - modsat mennesket, der dør af skørbug, hvis ikke vi får c-vitaminer tilført. Men der er jo mange vitaminer/mineraler og sporstoffer i grønt/frugt, så vores hunde får lov at spise lidt grøntsager og frugt fra haven. Hvad vi også skal huske er at der på skallen af en gulerod og æble fx. er probiotic-bakterier og det har hunde også brug for.

 

Må hunde få alle grøntsager?

Der findes lister over det, man mener hunde ikke kan tåle. På nogle lister er ærter anført og andre steder igen er beskrevet, at hunden godt kan tåle ærter. Der er dog visse helt sikre ting man aldrig må give hunden - ifølge disse lister. Og det er Avocado, chokolade, løg og kål i større mængder. Og hvad er større mængder? Er du tvivl, så lad være. Der er andre urter/grønt med samme vitamin/mineral-indhold, der ikke er på den "sorte liste" og så er chokolade altså kun for mennesker! Ligesom pizza og franskbrød!

Skal hunde have fisk eller er det kun for katte?

 

Nogle hunde kan lide fisk -andre ikke. 
Fede fisk roses altid til skyerne for deres høje indhold af omega 3-6-9 fedtsyrer. Eneste problem er at tungmetaller og endnu værre DDT og PCB akkumulerers i forbrugeren og gives videre til afkommet (også hos mennesker - og i værste fald giver hjerneskader og deformiteter)). Der findes intet sted på jorden eller i havet faktisk, hvor især PCB ikke har spredt sig og akkumuleret til det næste led i fødekæden samt i næste generation af fx. fisken. Du kan læse mere her


DR2 sendte en dokumentar om emnet i 2011. Desværre vil DR2 ikke "frigive" den til "the public" - jeg har forsøgt mig. Den kan erhverves som undervisningsmateriale.

Så alt med måde, også fede fisk til dyrene. I denne forurenede verden, må der skelnes og træffes beslutninger for og imod hele tiden.

 

Det er slet slet ikke så svært og man behøver ikke en fryser eller købe dyrt ind :-)

Velkommen til Divine Lovelings

hvor hunde og mennesker er ligeværdige

Idé og design - all rigths reserved - copyright

divinelovelings@icloud.com • 5600 Faaborg