PLEJE AF PAPILLONEN

En Papillon kræver ikke den helt store og tidskrævende pelspleje, men som enhver anden hund, skal den have klippet klør. Tænderne skal efterses og pelsen skal redes og nogle gange vaskes.

P E L S E N 

En Papillon skal kun have et lag pels. Har den underuld er den enten ikke raceren eller gener langt tilbage i anerne træder pludselig igennem (hvor der så formodentlig har været en ups'er).

 

Hårene er nogle steder lange og silkeglatte og bør også skinne. En skinnene pels fortæller om en hund i god sundhedstilstand.


Da papillonen ikke har underuld, lugter den ikke af "våd hund" og meget snavs drysser også af helt af sig selv. Den er så at sige selvrensende. Den skal dog alligevel friseres, for de lange hår kan filte og lave knuder, især bag ørerne og i armhulerne. Så nogle papilloner skal redes hver dag og andre har en pels, der kun behøver 1 gang om ugen.

Ø  J N E

En del papilloner har lidt løbende øjne. De kan have tilstoppede tårekanaler, men det kan også skyldes den mad de får. Vores egen erfaring er at vores hundes øjne væskede meget, da de fik tørkost, men efter kort tid på råt, da gik det i sig selv. Vi har testet det flere gange, for nogle gange kan de godt få lidt tørpiller.


En hvalp har også ofte løbeøjne og dette skyldes tandfrembrud, tandskift og går i sig selv, når alle tænder er ude og skiftet.

Jeg kan kun tilråde, at råfodre, dernæst at holde øjnene og pelsen omkring ren. Der findes et farvestof i væsken fra øjnene, der farver den hvide pels brun/rød. Det hjælpe at lægge lidt kartoffepulver på. Dette opsuger væsken og fjerner lidt af farven.

K L Ø R

Det er forskelligt hvor hurtigt kløerne vokser på din hund. Nogle skal ha dem klippet hver 2. uge, andre hver 2. måned. Væn den til det fra helt lille. Hav godbidder parat og start med blot at holde om poten og nusse ind imellem tæerne. Ros den, når den er rolig og du kan tage fat om poten uden "ballade". Herfra har vi vænnet hvalpene til at blive rørt ved poten og de har også nået at få klippet klør en del gange inden de kommer til nyt hjem.

Klosaks kan købes i dyreforretninger. Enten kan dyrlægen vise dig hvordan du klipper kløerne på din hund eller, hvis du køber en hvalp fra os så viser vi dig det.
Vær især opmærksom på kloen, der sidder på indersiden af forpoterne. Den har det med at kroge sig og dermed trykke og stikke trædepuden. Det kan være noget af en kunst at få den klippet. Jeg filer spidsen, der fremkommer efter klipning med en alm. neglefil (stål).

Se her hvis din papillon finder kloklipning traumatisk (knurrer, bider, hyler)

Mange små hundereracer heriblandt papillonen får ikke sjældent problemer med at tabe deres hvalpehjørnetænder. Oftest er der tale om de øverste, men det kan også eller både og, være de nederste. Hvis det blot er de øverste hjørnetænder, så gå ikke i panik,, da de blivende vokser frem ved siden af hvalpetænderne.

 

Hold øje med der ikke sætter sig madrester, ryk forsigtig i dem hver dag for at tjekke om de er ved at være løse. Fra den ene dag til den anden, kan tanden falde ud, selvom den sad helt fast.

Man kan roligt vente til de er 8-10 måneder. Herefter anbefaler jeg kontakt med dyrlægen, der så må lægge hunden i narkose og få tanden ud.

 

Det er straks værre, hvis der er tale om de nedereste hvalpehjørnetænder, der ikke vil løsne sig, da den blivende hjørnetand kommer frem på indersiden af hvalpetanden og derved vokser lige op i ganen, hvis ikke tanden kommer ud. Få har is i maven, men det er set, at tandsættet retter sig ind selv efter 11. måned. Men jeg vil anbefale man tager afsted til sin dyrlæge før tanden rammen ganen, når munden er lukket. 

 

Det sker dog også, at andre hvalpetænder bare ikke vil ud og hunden ender med dobbeltbid og det er smertefuldt for hunden at spise i de tilfælde, så afsted til dyrlæge og få dem ud under narkose. De sidder ofte meget godt fast. Men hav lidt is i maven. Det er en lille hvalp og en narkose/bedøvelse er en stor sag for sådan en lille krop, så kan de undgås, så træk den lidt.

 

Papillonen skal have 6 fortænder i både over- og undermund

T Æ N D E R

HV

AL

P

E

T Æ N D E R

Hundetanspasta, tandbørster og sekskantede "sliksstænger" er designet til mennesker og for mennesker.

 

Der kan være en tendens til at små hunderacer får nemmere tandsten end de store hunde med deraf følgende paradontose og tandtab. Hvorfor ved jeg ikke. Dette kan undgås ved at give hundene det mad, de er bygget til at spise, da de jo er rovdyr i deres anatomi og fysiologi. Dvs. råt kød og/eller ben med kød på. Der er nemlig også noget med kemien der. Hunden producerer ikke amylase i sit spyt. Et enzym, der nedbryder stivelse. I det meste tørkost er der korn, roetrevler og kartofler, som indeholder højt indhold af stivelse. Da hundens spyt ikke kan nedbryde dette, lægger det sig som en belægning på tænderne, der alt for hurtigt bliver til tandsten​.

 

Herudover har små hunde korte tandrødder og kommer lettere til at tabe dem ved paradontose :-( eller ved at gnave et ben. Jeg tror det er mere smertefuldt med halvrådne tænder med betændte gummer end en tand, der ryger ud ved bengnavning.

En lille stoftut kan man gnide tænderne med dagligt med lidt kokosolie på og evt. en dråbe pepermynteolie i blandingen.

Kødben kødben kødben - de rigtige altså, med kød på og så ofte som muligt. Det er naturens tandbørste for hunde

 

Ved at give din hund kødben, kan du undgå bedøvelser, dyre tandrensninger og pardontose hos hunden. Blot sørg for at benets hårdhed er tilpasset hunden. En papilon skal have lidt blødere ben end en stor hund, så afpas det og undgå tandskader med knækkede tænder.