Værd at vide om papillonen

Sommerfugl eller natsværmer

 

Papillonen ses ofte afbilledet på malerier med de royale så langt tilbage som det 14. århundrede. Dvs. det var en kipørevariant. Nogle med kipører, andre med hængeører, men alle med stærke spanieltræk. Efterhånden fik man udvalgt og forfinet varianten phalenen -  den har hængende ører som fx. en Cocker Spaniel - samt papillonen der kendes tilbage som for ca. 100 år siden.  

Man blev så glad for denne variant med de opretstående ører, at man begyndte at avle på den for at fremelske netop ørernes stilling og grundet sommerfugleudtrykket fik den navnet "Papillon" (sommerfugl på fransk). Dette er i al fald teorien. Om den selv har rejst ørerne og man har avlet på denne eller om der er blandet en anden race ind på et tidspunkt, det kan vi ikke vide med sikkerhed. 
 

 

Her kan du læse racestandarden >

 

Temperament

 

​Papillonerne er listet til at være den 8. mest intelligente hund blandt alle racer og den mest intelligente blandt skødehunde >

De er meget selskabelige og hengivne. At de er kvikke siger sig selv og også aktive og ivrige efter at lære.

Der er mange historier, vandrehistorier om hvad papillonen oprindeligt blev avlet til. Var det for at tilfredsstille de royale ønske om selskab? Var det for som giv-agt-hund for de tibetanske munke? Historierne er mange. Hvad jeg kan sige med stor sikkerhed er, at papillonen ikke er eller aldrig har været en rottehund. Denne skrøne er opstået på en eller anden amerikansk racebeskrivelse af papillonen. 

Oprindeligt var papillonen avlet til at være giv-agt-hunde for munkene i Tibet. Når de med deres meget skarpe hørelse hørte nogle i dalen gøede de for at advare munkene.

Dette træk sidder stadig i dem. Så selvom det ikke er en sædvanlig vagthund, så skal den nok fortælle dig, når der kommer nogen. Man kan godt lære den ikke at gø så meget. Nemmest er det dog at acceptere det og så lære den, at komme eller tie efter sit advarselsgø. På den måde arbejder man med hunden og ikke mod den.

Den er også meget social og siges at være en af de hunderacer, der er mest social. Det bedste man kan gøre for den, er enten af have 2 papilloner eller at finde nogle legekammerater til den. At studere en flok papilloner er utrolig givende og interessant. Hvorfor tage til Yellowstone, når man har en flok papilloner? ;-

 

Helbred

 

Papillonen er heldigvis en meget stærk/robust hund. Den bliver oftest ret gammel og holder sig sund. Få ting kan dog forekomme hos en papillon.

 

PRA

 

PRA er en konstateret genetisk arvelig øjensygdom. Man ved med sikkerhed den er genetisk, da genet er fundet og sågar hos ulve. 

Hos Papillonen er der tale om et sygdomsforløb, der kan debutere mellem hundens 3. og 5. leveår. Ofte opdager ejeren det ikke, da det netop hos Papillonen udvikler sig ekstremt langsomt og gradvist. Der er tale om en degenerativ tilstand af øjet, hvor synet bliver gradvist svagere. Begge forældre skal have genet for PRA for at afkommet udvikler PRA. Hunden kan være bærer af genet, være helt fri=normal eller bære genet fra begge forældre af vil da udvikler PRA1

 

Ønsker man at få øjenlyst sin papillon, er det muligt at få den øjenlyst hos en øjendyrlægespecialist. Denne undersøgelse giver ca 70 % afklaring af PRA1, men kan altså også afklare andre evt. genetiske omend meget sjældne øjensygdomme.

I skrivende stund - februar 2015 - må gentests for PRA1 i den grad siges at være en realitet. Der er kommet et faneblad på Hundeweb og man kan nu købe rekvisition til disse test. Alle vore hunde er dna-testet NORMAL. Alle vore hvalpe er ligeså NORMAL.

Patella Luxation

 

Tilstanden, patella luxation ses især hos små racer. Det menes at være arvelig, selvom påstanden udelukkende er baseret på emperiske data. Det har desværre ikke været muligt at opdrive data for hvor omfangsrig lidelsen er. Knæskallen bliver løs og kan smutte til den ene eller anden side. Undersøgelsen af knæene er ganske simpel og en alm. dyrlæge, kan undersøge for det ved at manipulere knæleddet (gør det ikke selv!). Som oftest vil hvalpen have knæet ude af led allerede ved fødslen eller i den første levetid og ellers opdages det ved, at hunden halter tiltagende. Tilstanden ordnes let ved en simpel operation, såfremt man kommer i tide.

Konstateres det, at hunden har løst knæled, tages den ofte ud af avl, da man formoder det er arveligt.

AI - Agility vs Intelligence

 

Enhver der overvejer at få sig en papillon som nyt familiemedlem bør vide, at det er en meget adræt, energisk og intelligent hund. Hvis den får lov - og det gør den oftest ;-) - så sidder papilloen hvor den har det bedste overblik, på sofaryggen, spisebordet eller sågar i vindueskarmen! Den kan sagtens hygge sig med at være sofahund med lange gåture og steder den kan løbe løs og nok er den en smuk hund med sine yndefulde sommerfugleører, buskede fjerkost til en hale og sin graciøse flyvende gang og mange papilloner får sig da også en karriere på udstillingens skrå brædder, men det er først når dens intelligens og fantastiske adrætte hurtighed går op i en enhed, at papillonen kommer til sin ret.

Vi vil godt slå et kæmpe slag for at bruge papillonen til en af dens ynglingsbeskæftigelser, hvor både krop og hjerne aktiveres. Heldigvis er flere ved at få øjnene op for papillonens unikke evner som agility-løber både i indland og udland, en fantastisk sport der om noget skaber et helt unikt bånd mellem hund og løber. Det er slet ikke nødvendigt at være 25 sprød og graciøs for at løbe agility

Velkommen til Divine Lovelings

hvor hunde og mennesker er ligeværdige

Idé og design - all rigths reserved - copyright

Vimala & Gert  •  81 14 02 22 • 5600 Faaborg