EMOTIONELT

I april 2014 publicerede Gregory Burns, en amerikansk neurolog, sine scanningsresultater af en snes hunde, der var trænet til at ligge stille i en MRI-scanner, så hjernens center for følelser kunne observeres, når hunden præsenteredes for bla. mad, gensyn  med ejeren, glade stemmer, sure stemmer mv.

Ikke overraskende for hundefolket viste scanningerne at hundes følelsescenter reagerer på samme måde som menneskets. Det anses i videnskabens verden dog ikke som et bevis, fordi hunden ikke kan sige det med ord! Men resultaterne taler vist for sig selv. Se artiklen her


En anden forskning i Japan viste i blod og urinmåling, at ved øjenkontakt med sin hund så udløser hormonet oxytocin, også kaldet kærlighedshormonet båden hos hunden og mennesket. Jo længere tid øjenkontakten foregik, jo mere oxytocin.  Helt op til 130% mere hos hundene efter en god lang øjenkontakt. Ulve deltog også i forsøget. Disse undgik øjenkontakt, da dette er en aggressiv handling og udfordring for ulve og ikke nødvendigvis for hunde. Læs her

 

Jan Ladewig, professor i dyrevelfærd på Institut for Produktionsdyr og Heste, LIFE, Københavns Universitet argumenter også for at dyr har følelser. Bla. er der her brugt blodtryksmåling og måling af stresshormoner som bevis.
Læs hele artiklen her

 

FØLELSER ER ARVELIGE

 

Rabler det nu for hende, tænker du måske ;-) Nope det gør det ikke. Hvad man har vidst i forhold til thetahealing bla. og epigenetikken er nu bevist på ægte menneskelig videnskabelig måde.


Det er ingen hemmelighed, at man inden for SERIØST avlsarbejde anvender sin viden om genetik i forhold til at opdrætte racetypiske hunde. Vi ved også at mentaliteten nedarves og derfor udvælges også hunde med et godt temperament og som også er racetypisk for netop papillonen. Her er det så stamtavlen igen viser sit værd, da du er sikker på det KUN er papilloner, der er i anerne.

 

Det nye er, at forskere ved dyreforsøg (mus) har fastslået (læs - BEVIST), at erindringer nedarves. Det kan ses i DNA'et. Dvs. at både positive og negative oplevelser nedarves. Det er det, man også  kalder for epigenetik. 

 

"Dyreforsøgene antyder at adfærd påvirkes af begivenheder hos tidligere generationer, som videregiver en form for genetisk hukommelse...

Traumatiske begivenheder påvirker nemlig arvematerialet i sæd og kan føre til ændringer i både hjerne og adfærd hos efterfølgende generationer". *

 

Epigenetik handler ikke blot om adfærd og følelser, men også om sunhed, sygdom og om hvordan sygdomme kan vendes  - også de man tror er en uhelbredelig genetisk sygdom.

 

Udover at det jo er rasende spændende i forhold til os - menneskene, så er det meget relevant i forhold til opdræt og for hvalpekøbere. Er det en hygge-dovenhund man vil have, en udstillingshund eller en agilityhund? (så er der jagt og spor, men det er nu knap så relevant for papilloner). 

Ex.vis Trinity elsker at løbe agility, hun er ikke bange for nogle af forhindringerne, lærer sig de nye ting. Hun har mange positive oplevelser ved at løbe agility. Hendes selvtillid er vokset også i forhold til flokken i huset. Hun har fået bedre muskulatur, hun bruger sig selv fysisk og mentalt og er træt efter træning. Herudover er hun stjerneglad. Lutter gode og positive oplevelser. Disse oplevelser forplanter sig i dna'et og videregives. Forestil dig nu hanhunden med samme oplevelser og evner. Disse oplevelser og evner forplanter sig også i dna'et. Afkommet herfra vil havde disse dna, der bliver en del af genet. Voila - oplevelser bliver genetisk bestemte og kommene hvalpe/hunde vil pr. genetik være prædisponeret for agility.

 

Det samme gør sig altså også gældende den modsatte vej. Hvalpe opdrættet i utrygge og kummerlige kår, hvis forældre også er utrygge/angste og opdrættet i samme kummerlighed, er genetisk præget og det kan IKKE trænes ud af kroppen på dem. Tilværelsen kan vendes til det bedre, men en sådan hund bør der ikke avles på.


Se hele artiklen her

 

HAR HUNDE EN INDIVIDUALITET

 

INDIVIDUALITET defineres som de egenskaber, som er et menneskes særpræg. "Eller betegnelsen vedrører sådanne egenskaber, hvorved et menneske udskiller sig fra flertallet ved fremtrædende kvaliteter. Man taler således om individuel/menneskelig udstråling, en farverig, handlekraftig, etisk, kreativ etc. menneskelighed".*

 

Os med hunde og især hvis man har flere af slagsen, kan vist nikke mere end genkendende til ovenfor nævnte beskrivelse af individualiteten. Og når det nu er stadfæstet, at hunde (dyr) har følelser og i den grad udviser forskellig individualitet, kan man så sige en hund er et individ?

 

VACCINER

Hundesygevirus, parvovirus

 

...hepatitis, kennelhoste, rabies osv.

Hvis du og din hund omgås andre hunde, så kan vi kun anbefale dig at lade din hund vaccinere. Nogle af sygdommene kan være med dødelig udgang for hunden, så hvorfor tage chancer? Bla. kan parvovirus (tarmbetændelse) være dødelig for især unghunde.

 

Parainfluenza er for hunde som en forkølelse er for et menneske. Man hoster, snøfter og føler sig skidtmads, men det går over at sig selv. Nogle lader sig også vaccinere med influenza - andre ikke. Et godt immunforsvar holder meget for døren, både hos mennesker og dyr. Vaccinationen med svækkede virus som næsespray, giver hunden en miniforkølelse, så hosteriet og snøfteriet undgår man ikke. Denne vaccination er unødvendig, vil mange mene.

 

Ifølge Nobivac's vaccinationsguide (tiltænkt dyrlægerne!)

Hvis hunde vaccineres 1. gang som 12 uger gammel, kan man vente 3 år til næste vaccine (undtaget kennelhoste og leptospirose hvis godkendelse kun er sat til 1 år pt.) OG hvalpen skal IKKE vaccineres igen efter 4 uger, som mange dyrlæger stadig fastholder. Det er fordi, de ikke har gjort sig ulejligheden/tiden med at opdatere sig på dette område eller måske synes det er nemmere at lade dem vaccinere mod hele baduljen hvert år.
Ovennævnte vaccinationsguide er fra Nobivac. (men iøvrigt gældende for alle mærker, da vacciner består af det samme).

Desværre synes der ikke at være en registrering af smittede hunde med leptospirose, men viden d.d. er at den forekommer ret sjælden- Leptospirose vaccineres med døde bakterier, iblandet en kraftig kemisk coctail - adjuvans -, der fungerer som "buffer".Kort kan siges at adjuvansen er en kemisk substans, der fungerer som buffer eller trigger for den døde bakterie (der er adjuvans i vacciner med døde bakterier (leptospirose). Nogle steder er at læse, at det skulle være et protein, men både dyrlæger og producent fortæller, at adjuvansen typisk består af Aluminiumhydroxid - og det er denne kemiske "sag", der skaber endog mange flere problemer end først antaget, men det er nu anerkendt, at det ER adjuvansen hundene reagerer på og nogle endda også dør af. Samtidig er der andre ikke særlige heldige bivirkninger ved aluminiumhydroxid.Mange får stadig en årlig påmindelse fra deres dyrlæge, at det er tid hunden skal revaccineres og have sit årlige tjek. Dette er ikke nødvendigt for hundesygevirus, smitsom leverbetændelse og parvovirus iflg. producentens og lægemiddelsstyrelsens beskrivelse og godkendelse af produktet. Disse vaccinationer immuniserer hunden i mindst 3 år. (Nogle dyrlæger mener det er på livstid).

Den årlige indkaldelse til vaccination bør, såfremt man ønsker at gå med både seler og livrem KUN gælde for kennelhosten og leptispirosedele. Det er nemlig KUN pga. disses godkendelsesholdbarhed (1 år), at der fra mange dyrlæger stadig indkaldes til årlige vaccinationer. Vaccinerne findes oftes i en pakkeløsning. En med 3 svækkede virus og en med 4 svækkede virus samt 1 død bakterie (leptospirose).  Hvis man endelig vil have disse vacciner, så giv hunden dem alene uden de tre øvrige - som den ellers ville få hvert år frem for hvert 3.! På den måde skåner man hundes helbred og immunforsvar. 

En lille artikel med dyrlæge om hvorfor overdosering af vacciner ikke er godt

WSAVA - Stor undersøgelse med mange mange hundrede hunde

Link til lidt info om adjuvanser

Produktresume - lægemiddelgodkendelse

 

Kastration - sterilisering

 

Skal - skal ikke. Det var været til diskussion de sidste år. Nu foreligger så et studie af neutralisering af hunde. Det er ikke så enkelt, som man måske skulle tro. Der er faktisk en masse bivirkninger ved neutralisering. Læs mere på artiklen her, fra den danske dyrlægeforening. Eller klik på screen shots herunder.

Skærmbillede 2019-02-01 kl. 09.35.32.png
Skærmbillede 2019-02-01 kl. 09.35.46.png
Skærmbillede 2019-02-01 kl. 09.38.31.png